miércoles, 20 de marzo de 2013

El modernisme a Catalunya

  1.    Com és el moment històric  en el qual es desenvolupa el modernisme? Com està   la societat i l’economia de Catalunya?
      Es desenvolupa a Catalunya, i principalment a Barcelona, al llarg d'uns 30 anys, entre els anys 1885 i 1920. El moment històric és idoni, creixement econòmic i reafirmació nacional.


2.    Quina clase política es desenvolupa molt durant aquest període? Quina relació té amb aquest moviment artístic?
      Es desenvolupa la burgesía. Té molta relació, ja que els burgesos eren els que tenien més diners i per aquest motiu pagaven als pintors perquè fessin quadres per a ells.




3.    


     3.    Què és la revista l’Avenç? Quina importància té? 
      És una revista fundada per Jaume Massó que representava l’espíritu modernista, innovador i catalanista. Té molta importancia ja que es va desentendre totalment del català medieval.

4.    Qui era Santiago Rusiñol? Què eren les festes modernistes que organitzava?                                                                                      
      Escriu tres títols d’obres seves. Santiago Rusiñol va néixer a Barcelona l’any 1861 i va morir a Aranjuez l’any 1931. Va ser un escriptor, pintor i ideòleg del moviment modernista català. Les festes modernistes va ser el nom donat al conjunt dels cinc actes culturals celebrats a Sitges del 1892 al1899.  Cadascuna d’aquestes festes estava dedicada a reivindicar la renovació dels diferents llenguatges artistics.

Tres titols d’obres seves:
-        L’alegria que passa”
-        “El jardí abandonat”
-        “L’auca del señor Esteve”

 

5.    Quiera Victor Català? Escriu tres obres seves.
Caterina Albert i Paradís, coneguda amb el pseudónim de Victor Català va néixer a l'Escala l'onze de Setembre de 1869. Va ser una escriptora que va participar en el moviment del modernisme. En els premis dels Jocs Florals de l'any 1898 li van donar el primer reconeixament a la seva capacitat literària, allà ja va utilitzar el pseudònim de Victor Català, nom del protagonista d'una novel·la seva inacabada.

Tres obres seves:
-        “Solitud”
-        “El cant dels mesos”
-        “Caires Vius”

  

6.    Què saps de Joan Maragall? Escriu alguns versos.
Joan Maragall va néixer a Barcelona el 10 d'Octubre de 1860. Va ser un poeta i escriptor català, i una figura molt important dins la poesia modernista del canvi de segle XIX al XX. Va ser membre de la intel·lectualitat culta de la Barcelona de la Renaixença.

Versos:
Topant de cap en una i altra soca,
avançant d'esma pel camí de l'aigua,
se'n ve la vaca tota sola. És cega.

D'un cop de roc llançat amb massa traça,
el vailet va buidar-li un ull, i en l'altre
se li ha posat un tel: la vaca és cega.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario